6 korzyści ze spożywania pokrzywy

Obecnie w społeczeństwie panuje trend zdrowego odżywiania i tzw. życia eko. Ta „moda” jest godna pochwały, o ile oczywiście jak wszystkie poprzednie nie będzie chwilowa. Zachwycamy się właściwościami zdrowotnymi drogich produktów, ziół typu: czystek turecki, nasiona chia (są rzeczywiście warte uwagi).

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że podobne zdolności mają krajowe zioła, które są o wiele tańsze i równie skuteczne, np. pokrzywa. „Zielony, uporczywy chwast, rosnący wszędzie, nie daj Boże w nie wejść”, to nasze, główne skojarzenia na temat pokrzyw. Warto jednak poszerzyć horyzonty i dowiedzieć się czegoś więcej o właściwościach pokrzywy (poza tworzeniem bąbli w spotkaniu bezpośrednim :)). Oto pięć korzyści ze spożywania pokrzywy.

  1. Wzmacnia odporność

Pokrzywa to fenomenalne źródło wielu minerałów (potas, sód, magnez, mangan, wapń, fosfor, siarkę, jod, krzem), makroelementów, witamin (C, A, E, B1, K), flawonoidów, związków aminowych, kwasów organicznych (mrówkowy, glicerolowy), soli mineralnych. W okresie wiosennym oraz jesiennym, kiedy wirusy szaleją, nasza odporność spada, jesteśmy słabi, wykończeni warto pić napar z pokrzywy (regularnie). Najlepsze będą suszone liście z ekologicznych upraw, choć i gotowe herbatki pozwolą nam poczuć zmianę i wspomóc organizm w walce z drobnoustrojami.

2. Dodaje urody

Ogromna ilość związków mineralnych, witamin jest prawdziwym „koktalejm” poprawiającym nasz wygląd. Picie pokrzywy, dodawanie świeżych liści do sałatki w cudowny sposób wpływa na kondycję naszej cery (witamina A walczy ze zmarszczakami, witamina C rozświetla, właściwości bakrteriobójcze pomagają w uporaniu się z trądzikiem), włosów (pokrzywa hamuje przetłuszczanie, niweluje łupież) i paznocki, które stają się widocznie mocniejsze.

3. Wspomaga układ pokarmowy

Pokrzywa poprawia przemianę materii, oczyszcza kanały żółciowe, działa wspomagająco na pracę wątroby i trzustki. Idelana dla niejadków, gdyż poprawia apetyt. Bardzo skuteczna przy problemach z jelitami, żołądkiem. Dodatkowo, pokrzywa obniża, reguluje poziom cukru we krwi, jest więc idealna przy kłopotach z jego wahaniami.

4. Leczy anemię

Ogromne pokłady minerałów, witamin odżywiają ogranizm. Picie naparu z pokrzywy jest korzystne przy leczeniu anemii (pokrzywa zawiera dużo żelaza). Zauważalny jest także wpływ życiodajnej rośliny na produkcję erytrocytów (czerwone ciałka krwi).

5. Wspomaga leczenie kamicy nerkowej

Nie wszyscy wiemy, że pokrzywa działa moczopędnie. Co to oznacza? Otóż oczyszcza organizm z toksyn, mocznika, hamuje zatrzymywanie wody i wspomaga leczenie kamicy nerkowej (usuwa złogi). Napar dobry jest także przy stanach zapalnych dróg moczowych .

6. Idealna w okresie ciąży i przy karmieniu piersią

Picie pokrzywy podczas ciąży wzbogaca organizm o niezbędne związki i minerały. Wpływa korzystanie na ilość pokarmu i…ułatwia pozbycie się dodatkowych kilogramów, dzięki działaniu wspomagającemu układ trawienny.

Zanim więc zachwycimy się kolejnym cudem z zagranicy, zajrzyjmy do własnego ogródka. Będzie taniej i równie efektywnie.

Advertisements

7 thoughts on “6 korzyści ze spożywania pokrzywy

Add yours

  1. Przede wszystkim słyszałam o tym, że jeżeli mamy problem z zatrzymywaniem wody w organiźmie to herbata z pokrzywy służy pomocą. Obecnie jestem tego testerką 🙂

    Liked by 1 person

      1. Moje włosy są w dość słabej kondycji po farbowaniach i rozjaśnianiu (szczególnie końcówki), ale wydaje mi się że mniej wypadają i przy głowie są bardziej gładkie niż były 🙂

        Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: